Logo Berg en Daal Dierenkliniek
Berg & Daal 

 

 

 

 

Op vakantie

Om je huisdier mee op vakantie te nemen naar het buitenland zijn er in 2004 nieuwe Europese regels ingesteld:

  1. Het huisdier moet in het bezit zijn van een paspoort naar Europees model.
  2. Het huisdier is identificeerbaar aan de hand van een chip of duidelijk leesbare tatoeage.
  3. Het huisdier moet gevaccineerd zijn tegen rabiŽs(hondsdolheid).

Let op!

Voor de meeste landen moet de rabiŽsvaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn. Enkele landen, zoals o.a. Het Verenigd Koninkrijk en ScandinaviŽ, eisen echter meer bijvoorbeeld een bloedtest. Dit vergt dan dus meer voorbereiding. Mocht u met uw huisdier op vakantie willen, informeer dan tijdig naar de invoereisen van het betreffende land.

Ectoparasieten

In het buitenland wordt steeds meer hartworm gesignaleerd. Vooral het Middellandse zeegebied, Frankrijk en Oostenrijk zijn berucht. De hartworm wordt verspreid door een mug die de larfjes overbrengt als ze het dier steken. Als deze larfjes uit kunnen groeien tot volwassen wormen leidt dit tot ernstige hartproblemen. Om te voorkomen dat de larfjes niet uit kunnen groeien tot volwassen wormen, moet er bij thuiskomst goed ontwormd worden.

Teken komen seizoensgebonden voor. De piek ligt in het late voorjaar en de zomer. Teken kunnen bij het zuigen van bloed ziektekiemen naar uw hond overbrengen, o.a. ziekte van Lyme. Het risico hierop is vooral groot in het Middellandse zeegebied, maar ook in delen van Oostenrijk. Om te voorkomen dat uw dier ziek wordt door een teek, is het belangrijk om te zorgen dat teken moeilijker kunnen aanhechten. Dit kunt u doen door een tekenwerend middel zoals Frontlineģ, Prac-ticģ of Scaliborģ te gebruiken. Naast het gebruik van dergelijke middelen blijft een dagelijkse controle op teken belangrijk.