illustratie van de zon, windturbines en databanken op een grasveld om duurzaamheid, milieu, recycling, ESG te vertegenwoordigen
Bekijk hier alle on-demand sessies van de Intelligent Security Summit.
ESG (environmental, social and corporate governance) is een onderwerp dat organisaties graag aanprijzen, met als resultaat dat sommigen worden beschuldigd van greenwashing.
Toch nemen organisaties, volgens Vodafone’s laatste Fit for the Future-rapport, het concept steeds meer ter harte (en profiteren ze er enorm van).
“Duurzaamheid, ooit een ‘nice to have’, is nu een zakelijke vereiste”, zegt Vodafone-president en CEO David Joosten. “Twee dingen die we zeker weten, zijn dat consumenten actie eisen en investeerders belonen. Nu hebben we de gegevens om te bewijzen dat goed zijn voor de planeet ook goed kan zijn voor het bedrijfsleven.”
Zakelijke duurzaamheid
Zoals Joosten uitlegde, is het jaarverslag bedoeld om bedrijven een barometer te bieden om hun voortgang bij te houden en hun reis naar ‘toekomstklaar’ te versnellen.
Kijk hier
Het rapport, dat is uitgevoerd in samenwerking met B2B International en waarbij 3.101 bedrijven in 15 landen zijn ondervraagd, heeft aanzienlijke voordelen opgeleverd: 47% van de bedrijven in de VS die hogere winsten rapporteerden, hebben een formeel ESG-programma ingevoerd; dit is meer dan het dubbele (22%) van degenen die lagere winsten rapporteren.
“We vonden deze gegevens bemoedigend en hopen dat dit bedrijven zal stimuleren om meer tijd en middelen te investeren in het ontwikkelen van hun eigen ESG-strategieën”, aldus Joosten. “Helaas gaat die verandering niet van de ene op de andere dag.”
Ondanks het “duidelijke verband” tussen duurzaamheidsinspanningen en hogere winsten, is het aantal bedrijven dat duurzaamheid als een absolute noodzaak beschouwt om te overleven (21%) hetzelfde als het onderzoek van vorig jaar, benadrukte hij.
Amerikaanse bedrijven zijn in lijn met dat wereldwijde cijfer, zei hij, maar blijven achter bij de wereldwijde gemiddelden in het rapporteren van actie op het gebied van duurzaamheidsmaatregelen.
“Die kloof zou een punt van zorg moeten zijn, gezien de buitensporige impact van de VS op de koolstofemissies”, zei Joosten.
Optimistisch over de toekomst
Het goede nieuws? Amerikaanse bedrijven zijn optimistischer dan hun tegenhangers wereldwijd over hun vermogen om de komende 10 jaar meetbare vooruitgang te boeken op het gebied van duurzaamheid, aldus Joosten.
Meer dan zeven op de tien zeggen dat vooruitgang “redelijk” of “redelijk” eenvoudig moet zijn, vergeleken met 63% wereldwijd.
“Duurzaamheid is een concurrentievoordeel voor goed presterende bedrijven, waardoor duurzamere, veerkrachtigere en innovatievere activiteiten mogelijk worden”, aldus Joosten.
Veerkracht betekent ook dat organisaties in staat zijn om zich sneller aan te passen aan veranderende klanteisen en dat ze kunnen verbeteren in het ontwikkelen van menselijke vaardigheden en het aantrekken van talent.